18-7-2020

Gepubliceerd op 22 juli 2020 om 17:49

De afgelopen weken is men druk bezig geweest om de molen weer klaar voor gebruik te maken. Door de lange sluiting ivm corona en de droge periode was er genoeg te doen op de watermolen in Baarlo. Vandaag was de dag waarop de molen voor het eerst weer mocht malen. Er was genoeg water gestuwd om ongeveer 2 uurtjes te malen. (meer  water zit er sowieso niet in de kwistbeek) 
De watermolen heeft 2 maalkoppels. Op de eerste maalt men boekweit in de wintermaanden. (voor de balkenbrij van de slager) Op het tweede wordt Mais gemalen voor een veevoederbedrijf. Prachtig om te zien hoe alles in werking wordt gesteld. Alles kraakt en piept en als alles eenmaal op gang is en de gemalen mais de zak in verdwijnt geeft dat toch een heel voldaan gevoel!
Toen de stenen begonnen te draaien rook ik een brandlucht. Jan legde me uit dat dat kwam, doordat de stenen 'steen op steen' draaiden. Het maalkoppel is gemaakt van lavasteen . Dat is poreus en 'snijdt' goed met malen. De 'brandlucht' was dus warm lavasteen. Op de molen ligt ook een restant molensteen van de oliemolen. Jan tikte daar een stukje voor me af en liet het me ruiken. Ik kon de geur even niet plaatsen, maar na een tip over eitjes wel. Zwavel natuurlijk! De steen was Belgisch hardsteen. Ofwel versteend organisch materiaal. Dat heeft weer een ander geurtje :) Voor de oliemolen werd hardsteen gebruikt, omdat die steen mooi vlak is voor het pletten en niet poreus is en de olie daar dus ook niet in trekt. Leuke feitjes die ik zo terloops bijgebracht kreeg, enkel vanwege een gek luchtje! haha
Vervolgens kreeg ik wat uitleg over het instellen van de steenlicht tijdens het malen en bekeken we het resultaat van verschillende 'instellingen' aan de hand van het maalgoed dat tevoorschijn kwam.
Er was veel bekijks bij de molen. Ik heb geprobeerd mee te tellen, maar ik ben gestopt bij ongeveer 40 bezoekers van diverse nationaliteiten. Mooi om te zien dat de molen en het ambacht toch zo gewaardeerd worden! Tijdens het malen verloor de molen een spie. Er is besloten deze de volgende week te vervangen. Toen het water op was en de kaar en schuddebak schoon gemaakt waren hielp ik Jan met het sluiten van de maalsluis. Vervolgens hebben we samen de stappen doorgenomen die je moet nemen bij het sluiten van de molen. En zo kwam er al gauw weer een einde aan mijn lesdag. Ik heb contact opgenomen met de molenaars op de Leumolen in Nunhem en daar mag ik de komende tijd ook een aantal keren meehelpen, meekijken en vooral luisteren en leren! Ik heb er zin in!

Maak jouw eigen website met JouwWeb